27 Nisan 2011 Çarşamba

Yurt Dışından Alışveriş'e Yasak

Bu konuyla ilgili blogda bir çift laf etmek istiyorum. Öncelikle benim de birçoğunuz gibi bu duruma moralim bozuldu. Nasıl bloglar yasaklandığında, Youtube'a erişim engellendiğinde üzülüp sinirlendiysem bu duruma da en az onun kadar sinirlendim. Öncelikle blogumda bağımsız olduğumu düşünüyorum aşağıda yazacağım şeyler yüzünden yarın öbür gün şirketler tarafından tu kaka blogcu ilan edilecek bile olsam yine de konuşacağım.

Bu olayın faturasının bloglarca daha çok Tekin Acar ve Sevil gibi parfümerilere kesildiğini görüyorum ama bence bu olay sadece onları kapsamıyor. Sizce Estee Lauder grup, ya da Loreal kozmetik grubu ürünlerini Türkiye'den değil de yurt dışından alıyoruz diye rahatsız olmuyor muydu? Bu durumdan haberdar değiller miydi? Golden Rose'un sahibi Erkul Kozmetik de Strawberrynet aleyhine konuşanlardan değil miydi? Devlete böyle bir tasarı ile gidilirken diğer kozmetik gruplarının desteği alınmamış mıdır? Haberleri yok mudur? Yakın zaman içerisinde küçük küçük fiyat artışları yapmamışlar mıdır acaba? Hafızanızı yoklayın bakalım bir.

Ayrıca ürünlerin fiyatlarını Tekin Acar, Sevil, Boyner veya Sephora veya diğer satıcılar tek başına mı belirliyor sanıyorsunuz? Estee Lauder; fondöteni istediğiniz fiyattan satın ben karışmam mı diyor yoksa en az bu fiyattan satın mı diyor? Evet ben bu firmaların birer şirket olarak çalıştığını unutmuyorum, bir kısım sabit maliyetleri olduğunu, adam çalıştırmak, kira ödemek vb, ve bir kısım da değişken maliyetleri olduğunu ürün ithali ve vergisi gibi, biliyorum. Ama fiyatları biraz daha aşağıya çekebileceklerine inanıyorum. Mesela chanel ruju 93 liraya satacaklarına 50 liraya satsalar ki yapabilirler biliyorum, ben gidip 2 tane alacağım zaten. Hepiniz alıcaksınız siz de biliyorsunuz, öyleyse neden böyle saçma bir fiyat politikası güdüyorlar anlamak mümkün değil. Bundan sonra sadece şu markaları alıyorum demek ne kadar doğru bilmiyorum, bunu başımıza getireni cezalandırmak istiyorsunuz biliyorum ama diyorum ki hangisinin suçlu olduğunu gerçekten ayırabiliyor musunuz?

Ben açıkcası Strawberrynet'in sadece Türkiye'den 300 milyon dolar ciro yaptığına inanmıyorum, bu rakam çok abartılı. Yine onların iddiasına göre Türkiye'den kayıtlı 100bin kullanıcısı varmış, bölün bakalım 300 milyonu 100bine= 3000 dolar eder!!!! Her bir üye yılda 3000 dolar mı harcıyor yani? Türkiye kozmetik pazarı zaten 2 milyar TL! Bu adamların iddiasına göre Çilek'in bu cirosu tüm Türkiye'deki pazardan daha büyükmüş, tüm şirketlerin yapamadığını tek başına yapmışmış, bunu söyleyenler ya matematik bilmiyorlar ya da hiç dayak yememişler.

Yasak aslında sağ gösterip sol vurmakta, üstüne bir de döner tekme atmaktadır. Neden, çünkü artık senede sadece 5 defa yurt dışından alışveriş yapabilirsiniz. Yani ne cd, ne kitap, ne takı, ne ayakkabı ve aklınıza gelebilecek yurt dışından alabileceğiniz her şey! Kozmetiği yasaklıyoruz adı altında tüm online alışverişi bitirmişlerdir! Kozmetik sadece bahanesi oldu.

Bunların başımıza gelmesinde temel suçlu aslında yine devletin kendisi oluyor, çünkü devlet gelir vergisini yeterince toplayamıyor, bazı şirket sahipleri çatır çatır vergi kaçırıyor. Böyle olunca bütçe açığını kapatmak için dolaylı vergilere, yani satın aldığınız, kullandığınız her şeye vergi koyuyor, bu noktada benzine gelen zamlar aklınıza gelmeli. Birileri 300 milyon dolar dışarı gidiyor dediği anda devlet babanın gözleri dolar işaretine dönmüş anlaşılan ve hemen sınırları kapatmış. Özal öncesi döneme dönmüşüz gibi hissettim gerçekten.

Bundan sonra sadece Mac, Inglot vb markalar alıcam gibi bir şey söylemek istemiyorum çünkü hiçbirine güvenemiyorum artık. Peki blog nasıl devam edecek diyeceksiniz, artık ürünlerden çok yaptığım makyajları göstereceğim iyi kötü bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Zaten elimde önümüzdeki 15 yıl boyunca yetecek kadar ürünüm var, sadece onları kullansam başka hiçbir şey almama gerek kalmaz :)

9 yorum:

  1. Nasıl yani ? Bu yasak sadece kozmetik yasağı değil miydi ? Giyim,takı,vb. yi senede en fazla toplamda 5 kez mi alabileceğiz gerçekten ? İlk kez şimdi duydum bunu ya :((((( Benim bazen ayda 3-4 online alışveriş yaptığım oluyordu,senede 5 ne demek yaa inanmıyorum ! :S

    YanıtlaSil
  2. Aa bi dakika benim okuduğum yerde Türkiye'deki kozmetik piyasasının toplamı yıllık 300 milyon, Strawberry'nin Türkiye'den yıllık kazancı 300 bin dolar diye geçiyordu. 100 bin kullanıcısı yok bence, onların arasına bizim de ek açtığımız email hesapları dahildir muhtemelen.

    YanıtlaSil
  3. aynen bende Özal öncesine dönmüş hissettim kendimi..kent var marlboro var nidaları kulaklarımda..

    YanıtlaSil
  4. Söylediğin herşeye katılıyorum. Bence bu durum başta bizi yönetenler olmak üzere tüm şirketlerin işine geldi. Çok afedersin çıkardığımız gazdan bile vergi alabilecek potansiyeldeki devletimiz, böyle birşeyi nasıl es geçmişti bu zamana kadar asıl ben ona hayret ediyroum. Sorun, Erkul, Sevil, Tekin Acar vs. firmaların ödedikleri vergiler, ve vergiler sebebiyle gelirlerinden tek kuruş kaybetmemek adına, faiş fiyatla ürün satlamalarıdır. Devlet hiçbir zaman gelirinden taviz vermez, 100 Tl'lik benzinden 65TL alan cömert devletim, hiç bundan vazgeçer mi?

    YanıtlaSil
  5. @Junkhead ne yazık ki sadece kozmetik değil, yurtdışından yapılan tüm alışverişler için geçerli :(((( her şeye elveda!

    YanıtlaSil
  6. @Marjo yok tatlım 300milyon dolar diyor tüm haberlerde. bir habere göre güya strawbery tüm pazardan daha büyükmüş! Sadece loreal 2004'te 130milyon ytl ciro yapmış her yıl %11 gibi büyüse anca 300milyon tl yapar. nasıl böyle bir iddiada bulunuyorlar anlamıyorum. Ha eğer renkli kozmetikten büyük diyorsa doğrudur çünkü renkli kozmetik yani makyaj ürünlerinde 200 milyon dolar ciro var. yine de diyelim 50bin kullanıcısı olsun, yılda 6000 dolarlık sipariş verilmesi gerek kişi başı.

    YanıtlaSil
  7. benim 15 yıl yetecek kadar ürünüm yok :)bu işe yeni başladım bir hevesle kursağımda kaldı valla.zibilyon tane ihtiyacım var.ben napcam şimdi:)burdakilerin suyu çıktı yurtdışı da yurtdışı illa da ordan alcam işte:)kaliteli ve ucuz olsun istiyorum napiim

    YanıtlaSil
  8. Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum ancak firmalara tepki vermek zorundayız. Tabii ki bu senin benim ya da üç beş blog sahibinin tepkisiyle olmaz. Madem yurtdışından kozmetik alışı yasaklandı, çok güzel. Tüm kadınlar (ve kozmetik alımı yapan erkekler) ülkedeki her bir birey kararı destekleyenlere tepki göstermeli, yasa koyuculara karşı birleşmelidir. Bu işin olması gerekeni budur, ekmeğe zam mı geldi, iki gün tüm ülke ekmek almasa bak bakalım üçüncü gün o zam nasıl geri çekiliyor.

    Fransa'da 1980lerde yapılan aşırı bir sigara zammına karşı halk sokaklara dökülmüştür. Çünkü yapılan zamn haksızcadır, ve içen içmeyen herkes isyan etmiştir. Bir süre sonra sigaranın fiyatı öncekinden bile düşük fiyata çekilir. Ama sanıyor musunuz ki halkın protestosu biter?. Bu seferde "siz bu kadar düşük fiyatla bile kar edebilirken neden bize bunca zaman pahalıya sattınız?" diye protestolarına devam ederler. Ve hatırlayabildiğim kadarıyla sigara üreticileri dava açanlara büyük tazminatlar ödemişlerdir bu olayların sonunda.

    Evet, orası Fransa. Medeni bir ülke, bilinçli insanlar. Yok ben sigara içmiyorum neden sokaklara döküleyim demiyorlar, oysa bu ülkede "kadın yoksullara yardım edeceği parayla parfüm alıyordu, iyi oldu" diyen gafiller bile var.(üstelik ekşi sözlük gibi alter kültürün kalesi olan bir mecraada) Adam düşünemiyor ki önemli olan yasağın konusu değil, zihniyeti. Yarın o atarlandığı sözlüğü de kapatacaklar "ağzı olan konuşmasın" bahanesiyle o zaman ne yapacak haberi yok.

    YanıtlaSil
  9. @sincity dediklerine katılıyorum, yanlış anlaşılma olmasın ben de tekin acar ve türevlerinden alışveriş yapmayı kestim(zaten yapmıyordum da daha da yapmam) ben sadece onlar kadar diğerleri de suçlu demek istedim. dediğin gibi internet yasakları yolda geliyor sözlük de elimizden gidecek, artık 80lerdeki gibi mahallede maç yapmaya dönerler bizler de ahlaklı türk kızları olarak ev kızı olmaya döneriz. blog bizim neyimize zaten!

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...